cocoa butter soup صناعة صابون زبدة الكاكاو صابون طبيعي







 the components

360  Olive oil

184 Coconut oil

 160  Shea butter

80  cocoa butter

40  Castor oil

 SODUIM hydroxide.  111

water.  272


 The method of work


 Weigh the ingredients, put the oils on top of each other, and leave the shea butter and cocoa butter until after saponification to preserve their properties and benefits.


 The hydroxide is dissolved in water and left to cool. The two sides are brought close to the temperature at about 50 degrees Celsius, then the sodium is poured over the oil and stirred until it reaches the first saponification stage, then the perfume, shea butter, and cocoa butter are added and stirred until the second saponification occurs.


 Pour the soap into molds and leave it for two days, then turn it over and set it to dry, and do not use it for a month and a half


 Do not forget to follow the previous safety steps

المكونات

360  زيت زيتون

184 زيت جوز هند

160  زبدة الشيا

80  زبدة الكاكاو

40  زيت خروع

هيدروكسيد الصوديوم.  111

الماء.     272

طريقة العمل

توزن المكونات وتوضع الزيوت فوق بعضها وتترك زبدة الشيا وزبدة الكاكاو لبعد التصبن للإحتفاظ بخصائصها وفوائدها

يذاب الهيدروكسيد بالماء ويترك ليبرد ويصبح الطرفين متقاربين بالحراره حوالي ٥٠ مئوية ثم يسكب الصوديوم على الزيت ويحرك إلى أن يصل إلى مرحلة التصبن الاولى فيضاف العطر وزبدة الشيا وزبدة الكاكاو ويحرك إلى أن يحدث التصبن الثاني 

يصب الصابون بالقوالب ويترك ليومين ثم يقلب ويوضع لينشف ولا يستعمل قبل شهر ونصف 

لا ننسى اتباع خطوات السلامة السابقه

تعليقات